Waarom persoonlijk energiemanagement cruciaal is voor jou als HSP & HB leider

Waarom persoonlijk energiemanagement cruciaal is voor jou als HSP & HB leider

Als hoogsensitieve en hoogbegaafde leider ben je niet alleen intellectueel snel, maar ook diep invoelend. Dit maakt je een krachtig visionair, een strategisch denker en een empathische leider. Tegelijkertijd betekent het ook dat je meer energie verbruikt dan de meeste mensen.

Hoogsensitiviteit en werkdruk

Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitieve personen gevoeliger zijn voor werkdruk en emotionele uitputting. Twee belangrijke componenten van sensorische verwerkingsgevoeligheid versterken deze relatie:

  • Ease of excitation (EOE): de neiging om snel overweldigd te raken.
  • Low sensory threshold (LST): een verhoogde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels.

Dit betekent dat je als hoogsensitief persoon eerder last kunt krijgen van burn-outklachten wanneer de werkdruk hoog is. Je reageert sterker op zowel negatieve als positieve werkfactoren. (Vander Elst et al., 2019)

Hoe het hoogbegaafde brein anders werkt

Steeds meer neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat het hoogbegaafde brein significant verschilt in:

  • Bouw
  • Functionaliteit
  • Structuur
  • Interne netwerken
  • Verwerkingssnelheid

Deze verschillen beïnvloeden:

  • Sensorische verwerking
  • Sociaal functioneren
  • Emotieregulatie
  • Geheugenfuncties
  • Cognitieve ingesteldheid

(Shaw, 2006; Haier, 2017; Tetreault, 2020)

Deze kenmerken kunnen zorgen voor een verhoogde mentale belasting en dus een groter energieverbruik. Dit verhoogt de gevoeligheid voor stress en vermoeidheid.

De valkuil van verveling en bore-out

Hoogbegaafden hebben vaak een diepgaande behoefte aan uitdaging en zingeving in hun werk. Wanneer deze elementen ontbreken, kan verveling toeslaan, wat kan leiden tot een bore-out. Dit is een toestand van uitputting door een gebrek aan prikkels en uitdaging. (Elshof, 2016)

Als deze situatie te lang aanhoudt, kan dit zelfs uitmonden in een burn-out in combinatie met een bore-out. Dit gebeurt wanneer je structureel werk doet onder je niveau (kwalitatieve verveling) of simpelweg te weinig werk hebt (kwantitatieve verveling). (Reijseger et al., 2013)

Hoe blijf je als hoogsensitieve en hoogbegaafde leider in balans?

Een combinatie van hoge werkdruk, emotionele belasting en een gebrek aan uitdaging kan ervoor zorgen dat je sneller uit balans raakt dan anderen. Dit maakt het essentieel om bewust je energie te managen.

Met jouw verantwoordelijkheden als leider, binnen een organisatie of in je eigen bedrijf, is het cruciaal om vanuit balans te leiden. Door goed voor je energie te zorgen, ben je niet alleen productiever, maar ook een inspirerend voorbeeld voor anderen. 😉

Wil je ontdekken hoe jij jouw energie beter kunt managen en in balans kunt blijven als hoogsensitieve en hoogbegaafde leider? Plan dan een vrijblijvend gesprek in. Samen kijken we naar jouw uitdagingen en welke stappen je kunt zetten voor meer rust, energie en voldoening. Klik hier om direct een afspraak in te plannen!

 

Gerelateerde blogs

Hoe ik mezelf vrij speel in mijn bedrijf (1)

Hoe ik mezelf vrij speel in mijn bedrijf

Podcast
Wat leuk dat je deze blog leest. Hopelijk gaat het goed met je? Met mij gaat het eigenlijk heel goed. Ik had een intense, maar fijne week, mede omdat ik daarvoor op workation was.... Lees meer
Hoogsensitief, hoogbegaafd én een sterke leider hoe werkt dat samen (1)

Hoogsensitief, hoogbegaafd én een sterke leider: hoe werkt dat samen?

Blog
Mijn hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid vormen een sterke basis voor mijn leiderschapsstijl. Als HSP-leider ben ik empathisch en verbindend, maar soms ook té empathisch – een valkuil. Als hoogbegaafde (HB’er) breng ik strategisch inzicht, creativiteit... Lees meer
Dit leg ik regelmatig uit over mijn werkwijze

Dit leg ik regelmatig uit over mijn werkwijze

Blog
Veel van mijn gesprekken met potentiële klanten starten met vragen zoals: “Ik ben toe aan de volgende stap, maar weet niet wat.” “Ik heb al zoveel gedaan aan persoonlijke ontwikkeling, maar er mist nog... Lees meer